Migració – Ponència per al Primer Congrés Associacionisme Cultural Català

Ponència publicada a la web de la Fundació Paco Candel

1. El context de crisi associativa

En el marc del Primer Congrés de l’Associacionisme Cultural Català, hom s’ha proposat reflexionar sobre l’impacte social dels nous moviments migratoris, ara amb orígens més llunyans -i no tan sols en el sentit territorial- i la seva relació amb les nostres associacions. No es tracta pas d’una experiència nova, per molt que les noves immigracions presentin algunes particularitats diferencials respecte de casos anteriors. En canvi, el que probablement és més nou, és la mateixa realitat de la societat catalana i la seva capacitat actual per incorporar aquests nous contingents de població. Ha canviat la realitat del país, i en relació a allò que ens interessa, ha canviat la pròpia realitat associativa que, per ella mateixa, ja viu una situació de crisi l’inici de la qual no és d’ara sinó que ja arrossega gairebé un parell de dècades.

(Vegeu la ponència sencera aquí).