Infraestructura d’estat

El Baròmetre és una infraestructura cultural d’estat, perquè ens ha independitzat dels instruments que treballen amb una perspectiva que determina què és i què no és rellevant a 600 quilòmetres d’aquí. I perquè introdueix racionalitat i precisió en la definició del territori, la identitat i la pertinença: l’espai comunicatiu. Rieu-vos, doncs, de cartografia, fites, barreres i tricornis: la frontera de la nació avui la defineixen els mitjans de comunicació. I, com sabem, l’orografia comunicativa catalana és tan heterogènia com el seu paisatge físic. Calia passar del teodolit al satèl·lit. El Baròmetre, però, sempre ha tingut grans adversaris: aquells a qui ja els està bé tenir un país de segona, mal conegut i, per tant, difícil de governar. És massa ambiciós per als que es conformen a anar fent. I s’ha anticipat al futur. Però és que és una eina necessària per tenir-ne, de futur.