Lectors ja irrecuperables

La lectura de premsa té molt a veure amb l’establiment de rutines i amb la fidelitat al mitjà. Per tant, encara que hi hagi un cert transvasament de lectors de News of the World a altres mitjans grocs, estic segur que se’n perdran molts, irrecuperables ja per a ningú. La crisi d’aquest tipus de premsa, a més, no vindrà pel descobriment de com s’obté la informació. El lector vol escàndols, amb independència del sistema per obtenir-los i fins i tot de la seva veracitat.

A Catalunya, la situació és molt diferent. Les classes populars van aprendre abans a veure la televisió que no pas a llegir. Per això, entre altres raons, aquí no hi ha tradició de premsa groga, i ja és massa tard perquè pugui fer-se un espai, perquè la televisió generalista espanyola omple amb escreix aquest forat.