Qui un dia es lleva independentista, mai més no se’n va a dormir autonomista o federalista

La constitució de l’Assemblea Nacional Catalana de dissabte és una molt bona notícia per a l’independentisme. La fragmentació que fins ara l’ha caracteritzat no s’acaba amb l’Assemblea, és clar, però sí que el fet de constituir-la permet de definir un espai de col·laboració bàsica en el terreny de la mobilització popular, que només té sentit si és àmplia, transversal, no partidista i sense una definició ideològica particular.

La iniciativa també té riscos. D’una banda, cal que no vulgui entrar a competir en terrenys consolidats per unes altres organitzacions de la societat civil que han trobat un espai especialitzat en el treball de desvetllament de consciències. No seria legítim que l’últim d’arribar tingués la pretensió de ‘coordinar’ els que ja fa temps que hi són. D’una altra, per tal de mantenir una base àmplia, cal que doni la màxima autonomia a les assemblees locals –cadascú ha de trobar el seu ritme de treball– i convé que no s’emboliqui en els debats que la podrien esquerdar.

Ara, per damunt de tot, l’Assemblea és l’indici de l’evidència que una molt bona part del país ja ha fet el pas que el situa al davant de l’actual parlament, reflex més dels vells temps que no pas dels que arriben. I aquest és un d’aquells passos que no tenen marxa enrere. Es pot perdre la partida, però qui un dia es lleva independentista, mai més no se’n va a dormir autonomista o federalista.