Els poders fàctics romanen

Una de les febleses de la nostra cultura política és la de pensar que la realitat es canvia fàcilment a cops de llei. La realitat sol ser més tossuda que les lleis i, a més, tenim un instint especial per acomodar-hi les noves normatives per tal que res no canviï gaire. En el cas de la contrareforma de la llei de la reforma de la CCMA, hi ha molt de tot això. Donar per fet que la reforma feta en temps del govern tripartit alliberava la Corporació dels biaixos polítics i en professionalitzava la gestió és una ingenuïtat desmentida per l’evidència dels noms finalment escollits. I suposar que la contrareforma comportarà un canvi radical de model és una altra consigna pròpia del combat polític. Com en la funció pública, i sobretot a TV3, els governs passen i els poders fàctics que hi estan instal·lats romanen.