Primer, que tothom es resituï

(Aquest text s’inclou al reportatge Catalunya, Espanya; i ara què?, amb textos de Francesc de Carreras, Salvador Cardús, Josep Vicent Boira, Josep Cuní, José Luis Álvarez, Daniel Innerarity, José Rodríguez de la Borbolla i Fernando Vallespín)

 

Després de tres dies històrics seguits que marcaran el futur polític de Catalunya, sembla raonable prendre’s un respir. Si més no, per esperar a què tothom hagi trobat el seu nou lloc en el mapa polític dibuixat a partir de les coordenades que han assenyalat la gran manifestació del Onze de Setembre, la declaració institucional del dia 12 i l’avís a Espanya el dia 13 de l’acceleració de la “transició nacional”.

I aquest “tothom” inclou els partits polítics i les seves coalicions, però també la societat civil, els poders fàctics o els corresponsals de premsa internacionals. I seria aconsellable que no es reaccioni, per desorientació, amb la histèria amb què ho ha fet la líder popular Alicia Sánchez-Camacho i bona part de la classe política espanyola i els seus mitjans de comunicació.

Ara bé, en una perspectiva a mitjà termini, i sempre amb la previsió que els esdeveniments es puguin accelerar per causes imprevistes, qualsevol nou pas endavant convé que es faci seguint una escrupolosa pràctica democràtica. I no tan sols per convicció, sinó perquè és la que ens avalarà en el pla internacional que, ara més que mai, és de qui dependrà l’èxit de tot plegat. La política té els seus temps: passada la reunió pel pacte fiscal compromesa, i sense massa dilacions, caldrà convocar unes eleccions de caràcter plebiscitari a Catalunya.

Unes eleccions que legitimin el nou govern a crear una hisenda pròpia –primera ruptura amb l’Estat si no ha acceptat les condicions del pacte–, amb la qual es pugui encarar amb més garanties la resta de procés.

I, entre tant, caldrà acabar de convèncer els catalans que encara dubten de la inevitabilitat del nou estat d’Europa.

 

Pot llegir el reportatge sencer al web de La Vanguardia (versió -de pagament- per a subscriptors).