“Hem deixat enrere el temps de l’independentisme per donar pas al de la independència”, entrevista a El Matí Digital

Entrevistat per Joan Safont

M’agradaria saber què va canviar la manifestació de l’11 de Setembre?

Dit de manera molt esquemàtic – perquè en tot això hi intervenen molts elements, de caire atzarós, emotiu, racional i mereixeria un anàlisi més acurat – crec que va posar en la mateixa línia de sortida i el lideratge polític, que fins als últims anys havien anat descompassats. A la política li costava entendre que és el que estava passant i la societat civil anava dues passes endavant, per ser discrets. La manifestació posa a tothom en el lloc de sortida.

En quin moment ens trobem? La fotografia d’aquest moment que ensenya?

Ara mateix tenim una foto moguda. És un moment en que si es tractés d’una photo finish hauríem de passar moltes hores per veure on és cadascú. Tot s’ha mogut molt i molt de pressa. I és curiós com, de seguida, perdem de vista aquesta rapidesa. Fa només un mes i mig que han passat coses i hi ha gent que ja està impacient i pensa que caldria fer coses que no es fan. Però és que tots teníem un calendari diferent! Tots teníem uns plans de treball i uns projectes a un any vista. De cop i volta els escenaris han canviat, hem de refer les agendes. I no es tracta només de refer les agendes sinó també de refer les estratègies, perquè hi havia coses que eren urgents i ara no ho són tant perquè n’hi unes altres. Per tant, el problema de la foto és que tots ens estem reposicionant. No és fàcil fer aquests ressets o aquestes actualitzacions de programari, per dir-ho d’alguna manera. A més, davant d’unes eleccions tot es fa encara més complicat. Perquè si mai unes eleccions han tingut un resultat incert són aquestes.

 

Pot llegir l’entrevista sencera al web d’El Matí Digital clicant aquí.