Dos moviments, una direcció

Amb una rotunda claredat, amb escassíssimes ambigüitats i amb total consciència del risc assumit, el candidat a la presidència de la Generalitat, senyor Artur Mas, va desgranar ahir un discurs en el qual feia alhora un salt endavant i un pas endarrere. El salt endavant va consistir a traslladar al programa de govern per a la propera legislatura el compromís electoral de fer possible l’exercici democràtic del dret a l’autodeterminació de la nació catalana. Certament, no va ser cap sorpresa: si a la legislatura passada el compromís fort havia estat amb el pacte fiscal, a partir del 12 de setembre passat, Artur Mas va entendre que el país estava prou madur com per fer el pas final cap al que havia de ser l’horitzó definitiu. 

La pregunta que des d’Espanya es feia al nacionalisme català -allò de “fins a on voleu arribar?”- ara ja té resposta: fins a l’Estat propi.

El pas endarrere del discurs d’Artur Mas va ser, des del meu punt de vista, el de retornar a l’esperit socialdemòcrata original de CDC i, per què no, al més democristià d’UDC. Els dos darrers anys, atrapat en la tasca ingrata d’aplicar polítiques d’austeritat, en part forçades per les circumstàncies i en part resultat de la convicció que el model social al que havíem arribat era insostenible, havien donat una coloració fortament liberal al discurs econòmic del govern.

Sempre he pensat que aquesta percepció, més que no pas mostrar una traïció als orígens socials del partit, era resultat tant de l’èxit d’una crítica injusta sobre la suposada insensibilitat social d’Artur Mas com de la dificultat de fer creïble que es defensava l’Estat de benestar mentre es retallaven els pressupostos. Tanmateix, la moderació forçada per uns resultats bons però no tant com els esperats de CiU, sumada a la força serena, responsable però exigent d’ERC per fer possible l’acord de govern, ha modificat un discurs propens als malentesos i ha propiciat aquest retorn a una més gran sensibilitat.

El futur president ha deixat de posar Alemanya com a model, i ha tornat a citar els països nòrdics i les seves reformes. Sí, ERC no ha radicalitzat, sinó que ha estirat CiU a una més gran centralitat social.

En contra de la majoria de pronòstics apocalíptics fets fins ara -molts d’ells, farisaics-, amb aquests dos girs que van en la mateixa direcció, el president va certificar un acord de govern entre CiU i ERC que es prefigura d’una gran solidesa, suficient per parar els envits duríssims als que haurà de donar resposta.

I siguem clars: els qui encara n’anuncien la feblesa no fan altra cosa que delatar les seves intencions de fer-lo trontollar.

 

Pot llegir l’article al web de La Vanguardia clicant aquí.