En públic o bé en privat
Una de les armes del combat polític consisteix a atribuir a l’adversari polític un pensament en privat diferent del que sosté en públic. El dependentisme espanyol darrerament hi ha recorregut de manera repetida -molt particularment, el secretari general del PSC, Pere Navarro- per revelar amb afectada indignació que hi ha qui defensa la consulta per a l’exercici del dret a l’autodeterminació per a l’any 2014 però en privat reconeix que serà del tot impossible. És un cas semblant dels que revelen el contingut d’àpats discrets a Madrid de consellers independentistes de la Generalitat dels quals s’insinua que allà es venen tota l’herència per un plat de llenties. La intenció última d’aquest joc brut és escampar desconfiança sobre els adversaris encara que, com es pot constatar, així tampoc no aconsegueixen recuperar la confiança cap a qui hi recorre.
Amb intencions contràries, hi ha el cas dels que asseguren que entre les elits econòmiques catalanes hi ha personatges molt i molt significats que, en privat, són partidaris de la independència de Catalunya. Només en privat, és clar, perquè a causa de les seves responsabilitats i de les conseqüències negatives que podria comportar per a les seves empreses en públic mostren una actitud discreta, si no fins i tot contrària al procés. Circulen noms però, és clar, no cometré la indiscreció de fer córrer rumors que, tant si són falsos com si no, perjudicarien els qui se suposa que volen restar en l’anonimat. I és que no m’interessa tant l’anàlisi dels casos concrets com comentar aquesta dissonància entre l’àmbit públic i el privat, particularment en la vida política.
Si tornem als casos d’actualitat esmentats al principi de l’article, una cultura política madura no s’hauria d’escandalitzar d’aquesta mena de denúncies demagògiques. No tan sols és perfectament compatible voler una consulta el 2014 fent tot el possible per tal que se celebri i alhora tenir la certesa que el Govern espanyol no l’autoritzarà. Senzillament, és propi de persones ben informades. I és perfectament compatible insistir en la defensa d’un projecte tot i sabent les enormes dificultats que comporta. Què en deu pensar Pere Navarro –en privat– de la possibilitat d’una reforma veritablement federal de la Constitució espanyola en un termini que entri dins del curs de les expectatives de vida d’una persona de la seva edat? De la mateixa manera, tampoc no hauria d’escandalitzar ningú que determinades responsabilitats forcin la discreció de les opinions en públic de persones socialment rellevants. Seria útil que ens permetessin conèixer les seves veritables aspiracions sobiranistes personals? En part sí, perquè afegirien moral vencedora al projecte de transició nacional. Però si això hagués de tenir conseqüències en la viabilitat d’una empresa en la qual treballen milers de persones, potser encara ens convé més el seu silenci. En les hores greus que travessa el país, ens cal més maduresa política i menys sensibilitat frívola a l’hora d’escandalitzar-se. Com diu l’Evangeli, tan condemnable és escandalitzar els petits com que els poderosos facin veure que estan escandalitzats.