Ja no ens alimenten molles

La VanguardiaJohn Milton (1608-1674) va escriure: “Aquells que han tret els ulls al poble, ara li retreuen la ceguesa”. Es tracta d’una sentència lúcida, idònia per aplicar en mil circumstàncies en què els que viuen una situació d’injustícia, a més, se’ls en vol donar la culpa. Una frase adequada també, segons el meu punt de vista, en el moment que viu Catalunya, particularment a la vista dels retrets que es fan als catalans que tenim grans expectatives en el canvi de pertinença estatal. És així: ara ens retreuen amb irritació un desafecte els que s’han esmerçat a cultivar-lo sense cap mena d’escrúpol. Mentre que aquí es muntaven operacions polítiques per anar a fer pedagogia i amics a Espanya –com l’exposició Catalunya, tierra de acogida, per posar un exemple–, allà es responia amb indiferència, si no, incomprensió; mentre que aquí es feia l’enèsim intent d’encaix amb l’Estatut aprovat al Parlament el 2005, allà es recollien signatures exacerbant l’anticatalanisme que sempre els ha donat tants bons rèdits electorals.
Ha plogut molt des d’aquells temps que semblaven feliços per a l’Estat espanyol i el seu model autonòmic, s’ha de dir, fruit més de la necessitat que de la convicció. Uns temps en què les majories electorals del moment permetien que el llavors príncep Felip pogués dir al Parlament de Catalunya allò de “Catalunya és allò que els catalans volen que sigui”, sense que ningú s’inquietés ni pogués tergiversar-ho. Era l’abril del 1990, i tot i els indicis de col·lapse del model nascut a la transició, que els més suspicaços ja denunciàvem, les majories socials i polítiques d’aquella Catalunya encara creien que se’n podrien sortir. Impossible d’imaginar que l’ara rei Felip VI pogués repetir la mateixa frase al mateix lloc sense que, o bé la interpretéssim aquí com una provocació, o s’entengués allà com una traïció de la monarquia a la seva funció de garant de la unitat d’Espanya. Potser sí que va ser Felip VI, encara príncep, el primer que va proclamar el dret a decidir dels catalans! També estem molt lluny dels cants de sirena d’aquell president espanyol que més enllà de talante –és a dir, de bon rotllo–, no va saber aportar res més als seus anys de presidència. Els dirigents del tripartit hi van caure amb una ingenuïtat que va posar al descobert que aquí, de fer tractes amb l’Estat, no en tenim ni idea. I també Artur Mas va haver de passar per la mateixa humiliació per desencallar un Estatut que els partits de govern tenien empantanegat. L’“apoyaré la reforma del Estatuto de Catalunya que apruebe el Parlamento de Catalunya” de Zapatero, el novembre del 2003, pot figurar a l’antologia dels més grans despropòsits polítics, al costat de la defensa de la fortalesa del sistema bancari espanyol en vigílies de la seva desfeta o del seu pronòstic condescendent a TV3 sobre la incapacitat del president Mas per aconseguir un acord per la data i la pregunta de la consulta, just el dia abans que se signés. Es fa difícil de dir si, per la desconfiança dels catalans vers l’Estat espanyol, va ser pitjor la majoria absoluta arrogant i provocadora d’Aznar o el bon rotllo irresponsable i inconseqüent de Zapatero. De cap manera no tinc ganes d’alimentar cap malestar replicant als actuals adversaris del dret a decidir dels catalans, responent-los amb més retrets. Però no es pot acceptar, de cap manera, que es menteixi sobre quin ha estat el curs dels esdeveniments. No ens podem empassar que els mateixos que pretenen que l’actual desacord és resultat del trencament unilateral del diàleg del president Artur Mas, alhora siguin els que es dediquin a desmuntar sistemàticament, peça per peça, l’edifici autonòmic sense haver sentit la necessitat de dialogar amb ningú. El procés sobiranista a Catalunya, i al marge dels llargs i consistents antecedents històrics, no va néixer el dia que el president Mas va decidir convocar eleccions amb el compromís de celebrar una consulta. Ni va començar amb les manifestacions del 2006, 2010, 2012 ni la Via Catalana. Va néixer pel menyspreu al tradicional catalanisme pactista.
És per això que ara ja no és possible aturar el procés amb paraules condescendents. Com cantava Ovidi Montllor, “Ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer”. I afegia, premonitòriament: “Vostra raó es va desfent, la nostra és força creixent”. No se’ns pot dir que, a Espanya, hi cabem tots, si per ser-hi se’ns obliga a renunciar als justos nivells de benestar social que ens guanyem cada dia amb el nostre treball. Ni si es vol posar en risc la cohesió social tan tenaçment guanyada, sovint, amb tantes renúncies. O si se’ns impedeix pensar-nos com allò que volem ser: una nació. No se’ns pot demanar que tornem a la casella de sortida, a allò de “la unitat en la diversitat”, perquè ja hem comprovat com l’entén, Espanya, la diversitat. I no podem fiarnos d’una institució que ha dit, amb tota impunitat i sense haver demanat perdó, que el castellà no va ser mai una llengua d’imposició.
No sé quants catalans som els que no estem disposats a deixar passar com si res els trenta-quatre anys perduts d’autonomisme per haver de tornar a començar de zero, només confiant en la promesa incerta d’un canvi generacional. I no ho sé, perquè encara no ho hem pogut comptar tal com exigeixen les formes democràtiques. Per això és una llàstima que l’ara rei Felip VI no comencés el seu regnat comprometent-se amb la consulta, que l’hauria mantingut fidel a les paraules que va dir fa vint-i quatre anys: “Catalunya es allò que els catalans volen que sigui”. Ara mateix, senyor, no és així.

Il·lustració per JAVIER AGUILAR

Pot llegir l’article al web de La Vanguardia clicant AQUÍ.