Si es desinfla, és un globus?

La VanguardiaComenço aquest article sostenint la tesi amb què l’acabaré: cada vegada que, darrerament, algú porta en una mà una enquesta d’opinió per demostrar que el desafiament sobiranista es desinfla, a l’altra mà, amagada darrere l’esquena, hi porta l’agulla amb què pretén rebentar-lo. Un fet que, més enllà de la bona o mala fe de qui fa o publica l’enquesta, es deu a la mateixa naturalesa de l’instrument que s’utilitza. Vegem-ho.

Pierre Bourdieu, en la seva famosa conferència “L’opinion publique n’existe pas”, del gener de 1972 -i publicada a Les temps modernes el gener de 1973-, afirmava amb tanta rotunditat com encert que l’enquesta d’opinió és un instrument que serveix per imposar la il·lusió que existeix una opinió pública resultat de la mera addició d’opinions individuals autònomes…………………

 

Il·lustració per OSCAR ASTROMUJOFF

Pot llegir l’article al web de La Vanguardia.