Per què no ens entenem?

La Vanguardia

S’escriu molt, amb les mans al cap, cara d’escàndol i veu es­trafeta, sobre les dificultats del diàleg polític. El cas del bloqueig entre partits per fer govern a Espanya n’és un exemple, però encara és més contundent el de la impossibilitat de diàleg polític amb Catalunya. Tanmateix, ben poques vegades les anàlisis busquen les causes materials d’aquesta ruptura del flux de conversa. En general es recorre a judicis d’intencions. I, sobretot, des d’una posició partisana es construeixen relats que, més que no pas buscar les raons de la impossibilitat del diàleg, el que fan és contribuir a sabotejar-lo. És el propi de qualsevol ruptura entre parelles, on el primer gest és no parlar-se, i el segon justificar-ho amb versions irreconciliables sobre els perquès. La realitat social compartida es construeix i es manté a través d’una permanent conversa que permet que les diverses realitats convergeixin en una de sola. I quan es trenca el diàleg, les realitats divergeixen. La política funciona de la mateixa manera….


Il·lustració de JORDI BARBA

Pot llegir l’article al web de La Vanguardia clicant AQUÍ