L’altra ‘basquitis’

La Vanguardia

Sempre hi ha hagut al nostre país una crítica política al que s’havia dit, en to burleta, la basquitis ca­talana. Des de les posicions polí­ticament moderades –a dreta, esquerra i centre– es menystenia qualsevol comparació amb el cas basc. I és cert que en els ambients nacionalistes es parava molta atenció a la política basca i als seus lideratges. La simpatia cap a Juan José Ibarretxe encara és un fet, com abans l’havia suscitat Carlos Garaikoetxea i després ho ha fet Arnaldo Otegi. Aquesta admiració in­quietava perquè deixava els polítics catalans en una posició na­cionalment covarda. Recordar ara el vot positiu de CiU i PSC a la llei de Partits del 2002 que va permetre la il·legalització de Herri Batasuna, o les posicions tímides amb el tancament d’ Egunkaria el 2003, l’únic diari en èuscar, encara fa mal. Però, sobretot, es denunciava amb energia l’existència d’una certa fascinació d’alguns sectors minoritaris i radicalitzats pels estils de lluita a Euskadi. D’allò encara en queda una petjada en el llenguatge, la gestualitat, la indumentària i els pentinats de l’independentisme d’extrema esquerra…..


Il·lustració de GETTY

Pot llegir l’article al web de La Vanguardia clicant AQUÍ