I ara què?

Ara que PISA ens ha posat per damunt de països com Suècia, Alemanya, França i el Regne Unit en comprensió lectora, i que ens ha igualat amb els EUA, ¿on abocarem tota la bilis que per la baixa autoestima d’aquests darrers anys havíem dirigit contra els nostres mestres? De fa anys que havíem perdut els papers a l’hora de valorar la nostra escola, i PISA servia per justificar el prejudici previ.

A més, PISA dóna resultats sense atendre les condicions socials. I l’escola catalana ha hagut de plantar cara a una societat extremadament oberta i plena de tensions -a més de ser pobra-, poc comparable amb les que tenim de referent. Agafeu escoles i mestres finlandesos i porteu-los a Catalunya, i tindran resultats catalans; porteu escoles i mestres catalans a Finlàndia, i tindrem resultats finlandesos. Sí: aquí arribem a la mitjana de l’OCDE en comprensió lectora, havent hagut d’ensenyar la llengua del país a una bona part dels alumnes que no la tenen com a pròpia ni a casa ni al lleure. Digueu-me ara que encara no en teniu prou per sentir una gran admiració pels mestres d’aquest país!